Život s Focusem: The beST

Život s Focusem: The beST

Když se řekne Ford, vybavím si skvělý podvozky, charisma, historii v motorsportu, Kena Blocka, když měl Fiestu a Focuse. Ale taky rez, nespolehlivost a hlášku "Fordem tam, vlakem zpátky". Tohle platí i pro Focus ST, ale jen z části.

Po Subaru WRX STI bylo hodně těžký pořídit něco, co bude dostatečně charismatický a zábavný. Taky se to mělo vejít do rozpočtu +/- 250.000kč. Variant byla celá řada, od Mazdy 3 MPS, Meganu RS, Hondy Civic Type R až po zmiňované ST.

Jelikož jsem hledal praktický a použitelný auto na každý den, které mě nepřestane bavit volba padla na Focus ST. To ale samozřejmě je jen ta "praktická část" tak druhá je charakter a vlastnosti a ta je mnohem důležitější.

Popíšu to dost jednoduše, dvou a půlka od Volva, která má pět válců, turbo, dokonalej podvozek, řízení a víceprvek vzadu. Už chápete?

Nákup takového auta je vlastně vždycky sázka do loterie, kdo by s takovým autem jezdil normálně? To prostě nejde. Záleží tedy hodně na tom, jak se předchozí majitel o auto staral a tomu odpovídá i jeho stav.

Moje ST je takový bych řekl otloukánek a není to ten nejkrásnější kus, který jsem mohl koupit. Ale, měl přesně úpravy, který bych dělal a investoval do nich. Výfuk Milltek, brzdy Zimmerman, podvozek HR. Naopak kosmetika není nejlepší, najde se i rez na klasických místech jako jsou blatníky, lemy, spodek auta není nic moc.

V každém případě, každý tak starý auto bude mít něco, já šel po technice a úpravách, který jsou použitelný a funkční pro okreskový ježdění a v tom mě rozhodně ST uchvátilo a přesvědčilo.

Jaký byly investice a opravy za ten rok? Myslím, že to asi bude potenciální budoucí majitele asi zajímat celkem dost:

- obě přední poloosy: 18tis - na tohle ST trpí a je to už taková spíš spotřební věc (nepomohlo vyřešit na 100% problém s vibrací při určitých otáčkách)

- zadní brzdový třmen: 5tis

- zámek kapoty: 1tis - plastová hřídel, která otáčí zámkem v zimě evidentně moc nevydrží, pak se nedostanete nikam, sračka

Zkrátka a dobře, opravy, co byly třeba udělat, aby ST jezdilo byly kolem 30tisíc, bylo toho tam víc.

Interiér a existence za volantem.

Fordí interiéry jsem moc nemusel, ale Focus téhle generace má už naštěstí celkem rozumný design a použité materiály. O tom ale tohle auto není. Nejdůležitejší částí určitě je volant, který má rozumný průměr a skvěle se drží, má i "bicáky", opravdu padne do ruky. Hlavice řadící páky na správném místě, akorát po ruce, kratší, těžší. Neodmyslitelnou částí je kaplička s ukazately důležitých hodnot - tedy zleva teploty oleje, tlaku turba a tlaku oleje.

Sedadla.

Recara jsou super, ale já bych snesl o něco větší, tyhle jsou opravdu pro menší zadky a je to taková ta klasická "Recarovina" - small asses only. Nicméně, boční vedení, sedák je opravdu super a podrží i při ostré jízdě perfektně. Co bych určitě zmínil, že byť sedíte v hot-hatchy, za volantem se sedí celkem vysoko, osobně bych bral určitě být o pár centimetrů níže. U této facelift verze z roku 2009 už Vás nemine startování tlačítkem vedle řadící páky.

Pneumatiky, základ všeho.

Můj táta vždycky říkal, že nikdy nemám šetřit na gumách a to je podle mě základ. Jestli jste tedy rozhodnutí, že budete ST používat na to, co umí nejlíp, takže na okreskách a v rychlejším tempu, kupte si dobrý, nebo prostě, co nejlepší pneumatiky. Osobně mě hrozně otravujou názory, že "Číny stačej" - jasně, na okopávání na parkáči určitě, ale na reálný ježdění, zainvestujte. Já jsem pořídil Michelin Pilot Sport 4 (225/40 ZR18) + disky DOTZ Misano Grey (R18). Nerad bych se totiž někde podíval do lesa.

Výkon: V základu dobrý, s úpravou skvělý.
Samozřejmě výkon 225ps nebude stačit dlouho a i mně to přišlo málo, tedy software update (například Xtuning) řídící jednotky, kde se dostanete někde kolem 275hp je celkem fajn. Už je to skoro na samosvor, ale i bez něj (můj případ) se to dá (s dobrým obutím) nicméně, pokud máte finance, šel bych do toho. Poloosy samozřejmě nepoděkují, stejně jako spojka.

Brzdy, ABS, ESP.

Základní brzdy jsou na ST fajn, pokud ale dojde k jejich výměně, nebránil bych se trochu lepším, například od Zimmermanu, včetně vrtání. Brzdí skvěle, posilovač brzd není přehnaně citlivý a jejich účinek se dá skvěle dávkovat, dá se jim věřit. Překvapilo mě hodně nastavení ABS a ESP, systém kecá do řízení, brzd až opravdu, když jsem cítil, že je to blbě. Vycházím z koncernovýho zvyku, kdy v podobných situacích už ABS mlátilo do nohy, u Fordu jsem to zažil jen jednou za celej rok ježdění.

Podvozek.

O tom by se u Fordu dalo opravu napsat pár románů. Já vlastně neznám z vlastní zkušeností lepší podvozky, než jsou u Fordů. V mém případě, seriové tlumiče a kratší pružiny. Zachovaný komfort určitě oceníte na horších cestách a ve městě, snížený podvozek naopak neoceníte jindy, než při sportovní jízdě, kdy pomáhá skvěle, ale je opravdu otravný neustále řešit, kde projedu, nebo kde zas budu dřít spodkem auta. Není to ani na chatu, ani na ryby, ale na dobrý silnice, tam to udělá spoustu parády.

Vyvážení podvozku pro denní jezdění a sportovní jízdu je tady opravdu ukázkový. Nevymlátí z vás duši, ale je dostatečně tuhý, aby se karoserie nenakláněla a dokázala i při horším povrchu filtrovat silnici a nikam nenechala auto odskakovat a zajistí dostatek gripu a důvěry u řidiče, dovolíte si s ním opravdu hodně.

Za těch X tisíc km je pro mě stále podvozek u ST ten nejlepší, který jsem v autě měl. Naprosto dokonalý.

Zvuk, aneb klukovská radost.

Samotné srdce Duratec ST o objemu 2.5l s 5 válci už po nastartování dá znát, že pod kapotou máte pořádný a poctivý motor. Zvuk je hutný a řekl bych, že mezi hatchbacky je to takový "hatch-muscle". Když vezmeme Milltek, který mám na autě já, je to opravdu paráda. Občasné ustřelení do výfuku miluje snad každej a tady si to fakt užívám už od začátku, co ST mám, je to bomba. Je to taková ta pravá klukovská radost, když na volnoběh prošlápnete plyn a ozve se to zadudění a popcorn, za celej rok mě to nepřestalo bavit.

Motor, srdce celého ST.

Jedinečný motor, který už v ST nikdy nebude. Přeplňovaný řadový pětiválec o objemu 2,5l nese název Duratech ST. V sériovém stavu má výkon 225koní, proto označení ST225. Zrychlení  na stovku za 6,8 sekundy a maximálku 245km/h. Po úpravě řídící jednotky tyhle hodnoty o hodně lepší, okamžitě jsem poznal mnohem rychlejší reakce na plyn a motor se chová mnohem víc nadšeně. V kombinaci s šestistupňovou převodovkou, která má krátký dráhy a funguje perfektně je podle mě nejlepší točit maximálně do 5.500ot/min, dál to nemá smysl. Opravdu úžasný je, jak se sání umí nadechnout a je slyšet odfoukávání ventilu. Nebál bych se K&N filtru do boxu, je to velký rozdíl proti papíráku. Jedinou "nevýhodou" je samotná váha motoru, která je celkem často znát. Vypozoroval jsem, že čím víc se na STčko tlačí, tím líp funguje, hlavně tedy jako celek. Osobně jsem byl hrozně překvapený, jak ochotně ST zatáčí. Při správným přenesení hmotnosti umí házet zadkem, ale to už je samozřejmě na okruh. Jezdím čistou stopu a na to je opravdu perfektní, přesný a za mě je to jedno z nejlepších aut, u kterého jsem vlastně nenašel žádný kompromis v technice. Ano, je to Ford, takže občas něco upadne, přestane fungovat, nebo prostě zrezne, ale samozná podstata je jen těžko překonatelná, když se bavíme o rozpočtu, který jsem zmiňoval na začátku.

Co mi na ST vadí.

  • Má opravdu malý "rejd" , takže jakákoliv manipulace a parkování je prostě náročnější, než u jiných aut. Případně zajíždění do dvora, kde není tolik prostoru, což je můj případ je fakt otravný.
  • Pokud se bavíme o mojí "třídvéřové" verzi, dost obtěžující je váha a délka dveří, což při vystupování je někdy problém. S tím samozřejmě souvisí i umístění pásů, kdy si musíte pomalu vykloubit rameno, abyste se k němu dostali.
  • U fordu známý a myslím, že spíš nechvalně, za mě naprosto debilní zámek kapoty na klíč. Neznám snad debilnější způsob, jak se dostat do motorového prostoru. A teď si představte, že s vám v zimě ulomí plastová hřídel, která otáčí zámkem...nedolijete si ani vodu do ostřikovačů. Hrozná píčovina.
  • Rez, která je všudypřítomná, bohužel, i to je Ford (záleží samozřejmě od kusu).
  • Bral bych sedět za volantem níž a né tak přísný Recara, který jsou asi pro 15ti letý holky...fakt jsou miniaturní
  • Spotřeba...ano vím, kdo chce mít takový auto musí mít na benzín, ale já ho téměř rok měl jako daily a jezdit za 13l/100km po Praze je vážně finančně náročný, navíc, když se člověk sere zácpou a ani si to neužije. Nicméně, na projížďku pak ty peníze rád dá a ještě si naopak řekne, že to stálo za to. Bral bych asi, kdyby byla převodovka zpřevodovaná jinak, jelikož na dálnici to zkrátka točí i na šestku a pápne si. Při ostrý jízdě na okresce je spotřeba kolem 16l/100km.

Závěrečné hodnocení aneb love story.

Kdybych měl tohle auto hodnotit a bylo by to rozumem, byl bych spíš pesimista, s ohledem na tu spolehlivost a kosmetiku. Když to ale vezmu tím správným způsobem, tedy srdcem, jde o jedno z nejzábavnějších, řidičských a charismatických aut, které jsem zatím mohl vlastnit. Miluju jeho využitelnost, kdy se s ním prakticky dá fungovat jako s jediným autem. Je vynikající, že pokud nechci, ani nevím, že mám pod kapotou 305koní. Když ale mám náladu, jeho charakter mě vždycky dostane.

To jsou i důvody, proč jsem dvakrát zrušil jeho prodej. Člověk přijde na to, že by za tyhle peníze nic lepšího nedostal a že i přes svoje mouchy je to pořád to nejlepší, co se dá koupit. Toť samozřejmě můj názor, ale já vim prd, jen se řídím tím, co cítím a tohle auto jsem si fakt oblíbil.

Ford Focus ST 2009. Text a fotky: MJ