2021: Jaká auta jsem si letos zamiloval?

2021: Jaká auta jsem si letos zamiloval?

Už minulý rok jsem psal o mých nejoblíbenějších autech, které jsem si mohl vyzkoušet a zažít je. Letos v téhle sérii pokračuju a vybral jsem mých 5 favoritů, které sem bez pochyb patří.

1.) Lexus RC F Track Edition (5.0l V8 - 464koní)

V Lexusu RC F jsem si užil plnohodnotný atmosférický pětilitr s osmi válci opravdu jak jen to šlo. Je to opravdu úžasný, luxusní, funkční a precizně vyrobený auto. Není moc nových strojů, který bych si koupil, kdybych na ně měl peníze, ale tohle by byl určitě jeden z kandidátů. V téhle kategorii je konkurence veliká, ale jak je u mě zvykem, chtěl bych něco, co nepotkáte na silnici každej den a to je tenhle jednorožec zaručeně.

2.) Porsche 911 Turbo (3.8l 6 válec boxer - 540 koní)

Dan si konečně letos splnil svůj sen o Turbu. Měl bych tady jednu takovou story. V jedno dopoledne jsme se sešli a vezli jsme se v Mercedesu SL65 AMG black series, od Dana přišla otázka, jestli se chci projet a já jsem poprvé v životě odmítl, protože to auto na mě vůbec nepůsobí věrohodně a předpovídatelně, zkrátka, hodně peněz a V12 biturbo se zadní poháněnou nápravou. Pak jsme ještě vytáhli Turbo. Padla stejná otázka a já absolutně neváhal. Porsche jsou prostě podle mě friendly auta, který se dají používat na všechno. Ať jedete na vejlet, nebo na okruh, fungujou. Výkon po úpravě je přes 600koní, 4kolka dokonalá a PDK je nesmyslně rychlý. Já vlastně tomu autu věřil, byť má tak strašný zrychlení, že je to až strašidelný. Působí sebejistě, řidičsky, ovladatelně, lehce, prostě Porsche.

3.) Subaru WRX STI GD PRODRIVE (2.0l 4 válec boxer - 330koní)

Že Subaru miluju není žádným tajemstvím. Konečně se mi povedlo si udělat výlet za mým kamarádem Kubou a nafotili jsme jeho WRX STI GD v nejvýkonnější verzi PRODRIVE. Nečekal jsem ale, že Kuba zajede mimo cestu a ozve se to, co by si přál slyšet snad každej "Tak pojď, chci, abysis to vyzkoušel." Samozřejmě jsem neodmítl, jel v rámci svých možností a tak, abychom ho nerozsekali, je to totiž opravdu pila a STI je prostě známý tím, že moc neodpouští. Nezaměnitelný zvuk 4 válcového boxeru a točivého dvoulitru je to, o čem se mi občas v noci reálně zdá. Přidejte kapličku cooleru na kapotě a ve zpětném zrcátku křídlo jako kráva. Ty auta jsou prostě nesmrtelný a není asi nic, co by ve mně nechalo tolik pocitů, jako právě Subaru.

4.) Ford Focus ST225 (2.5l 5 válec - 305koní)

K Focusu ST jsem se celkem dost rozepsal na blogu ve článku "Život s Focusem: The beST" a tam vlastně najdete veškeré důvody, proč jsem i přes možnost ho prodat tak nakonec neučinil a proč jsem za to rád. Lepší auto za ty peníze v téhle kategorii budete hledat jen těžko.

5.) Ferrari 348TS (3.4l V8 - 320koní)

Jako milovník aut z Itálie nemůžu vynechat ani letošní projížďku Ferrari 348TS. Jedná se o takovou malou Testarossu, protože tady najdete atmosféricky plněný V8 přímo za hlavou. Byl můj klukovský sen si někdy vyzkoušet řídit Ferrari a ten pocit předčil veškerý představy. Je to zkrátka Ferrari a to je tak jedinečný, že se jen těžko popisuje, co člověk cítí, když slyší vysokootáčkovou atmosféru přímo za sebou a řadí kvalty přes kovové dráhy kulisy řadící páky, to je nádhera, přál bych to každý benzínový hlavě.

6.) Bonus: Ford PUMA ST (1,5l 3 válec, 200koní)

Puma ST se naskytla jako poslední tento rok na pořádný projetí po okreskách. Musím říct, že jsem hodně skeptickej, co se týká máloválcových motorů. V tomhle případě jsem ale nemohl vůbec řešit, kolik km tenhle motor ujede. STčko je totiž úplně o něčem jiném. Jak už to u Fordu bývá, podvozek a řízení je naprosto brilantní a nemám k němu slov. Motor mě popravdě překvapil a pocitově bych Pumě řekl i víc, než 200koní. Díky krouťáku 320 Nm jde hezky odspodu, nemá smysl jí totiž až do červených, nahoře už trochu vadne, ale jede neskutečně dobře. Tohle pro mě vlastně bylo největší překvapení, protože v porovnání, které jsme fotili na Garáž.cz s Hyundai Kona N je to za mě úplně jednoznačný vítěz. Forde, díky za ty nejlepší podvozky a řízení, radost z používání aut, který jsou jedinečný!