Život s Cuprou: 19.000km řidičské radosti

Život s Cuprou: 19.000km řidičské radosti

Psal se rok 2010 a já jsem si koupil svou první Ibizu. Byla to klasická 1.4 16V (63kw), úplně nový auto. V katalogu tehdy měli Cupru, v té době se dělala s motorem 1.4TSI (turbo-kompresorem) s automatem. Byla krásná, ale tenkrát jsem ještě nebyl do aut tak zapálenej a byl spokojenej se slabší verzí. Jezdil jsem v ní dlouhých 7let, bez jakékoliv závady. S nájezdem 66tis km jsem ji prodal kamarádovi Filipovi. Objevil se totiž inzerát na Cupru, už s větším motorem 1.8TSI a hlavně manuální 6-ti stupňovou převodovkou. Když jsem ji viděl a projel se v ní, musel jsem ji mít. Rozhodl jsem se ze dne na den. Jak se říká, byla to láska na první pohled. Že speciální auto vyžaduje speciální voser jsem se přesvědčil víc, než dost. Nejmenovaný bazar mi auto prodal, aniž by ho měl napsané na sebe, čekalo se na doplacení leasingu od bývalého majitele. Hrozná pakárna, ale nakonec to dopadlo dobře. Super bylo, že jsem následně přes Seaťáky zjistil, komu auto patřilo přede mnou a jsou to skvělí kluci z Jihlavy. 

Každej, kdo má vztah k autům si vždycky to svoje chce nějakým způsobem přizpůsobit k obrazu svému a já jsem nebyl výjimkou. 

Cupra dostala:

  • zatmavení skel s atestem od wallride.cz
  • černou folii na střechu, pod RZ a na přední část spoileru od wallride.cz
  • original Seat kšilt (křídlo)
  • Remus cat-back výfuk s elektronicky řízenou klapkou (E)
  • chip X-tuning ŘJ (už od kluků z Jihlavy)
  • K&N vzduchový filtr
  • samolepky (každá z nich = 5 koní navíc)
  • sečteno podtrženo 223hp, 380Nm (nepočítám samolepky)

Teď už k reálným pocitům z jízdy a praktickým zkušenostem. Přece jen jsem s Cuprou krásných 19.000km, které nikdy nezapomenu.

První stovky kilometrů byly hodně o zkoušení. Řídil jsem už rychlý auta, ale tohle je úplně obyčejný auto, který má šílenej výkon a krouťák. Dá se s ním jet úplný piáno ( Příbram-Praha 4.8l/100km) a na okruhu v Mostě dáváte zabrat např. Nissanu 350Z. Pamatuju si, jak ten týpek byl hrozně nasranej, že mě nemůže předjet (a to ještě brzdim celkem brzy), to už se človek dostane na spotřebu kolem 10litrů, ale to jsem jezdil fakt na plno, co to dalo. 

Je to auto na okresky, ale na okruhu potěší!

Převážnou většinu času jsem s Cuprou strávil na klikatých okreskách na Křivoklátsku, kde to mám hrozně rád. Musím říct, že si neumím představit, že by mohla jet ještě rychleji. Ten výkon je naprosto fascinující a je to jako droga. Plynový pedál na podlaze, otevřené okno a hluboký zvuk z Remus výfuku si člověk opravdu zamiluje. Když přišel čas volných jízd na okruhu v Mostě, taky jsem neváhal. Přece jen si člověk může vyzkoušet limity. Nečekal jsem, že bude tak rychlá i na okruhu, ale bylo mi jí líto, takže jsem jí tam vzal jen 3x, není to auto na tyhle účely, utrápila by se.

Zatáčky jí jdou, aneb pomocník v podobě elektronické závěrky diferenciálu XDS Plus.

Uzávěrka diferenciálu XDS Plus je překvapivě spolehlivý pomocník při průjezdu zatáčkami. Přestože se jedná o předokolku, v zatáčkách jsem se nesetkal s větší nedotáčivostí, právě díky XDS Plus. Zadní kola se mají snahu stáčet, předek auta se krásně zakousne do silnice, ani jednou jsem nemusel používat ruční brzdu, abych se dostal z nějaké krizové situace, paráda!

Video z okresek na Křivoklátě od Michala Kupce mi udělalo velkou radost, doporučuju se mrknout.

Řízení, adaptivní tlumiče a brzdy.

Ve výbavě má Cupra i tlačítko sport. Jeho zapnutím se aktivuje sportovní režim adaptivních tlumičů, ztuhne řízení a plynový pedál má rychlejší reakce. Je to opravdu hodně funkční část výbavy, kterou jsem využíval zpravidla při rychlé jízdě na okreskách. Efekt je velký, hlavně při reakcích plynového pedálu a řízení je zásadně tužší, až se občas člověk trochu pere. Brzdy mají velký účinek, ač jsou jen obyčejné ocelové, bez vrtání, Cupra je lehká a myslím, že jsou dostačující. Případná Bremba by už asi byly zbytečné finance navíc.

Podvozek a tuhá karoserie.

Nalazení podvozku je v porovnání s přímým konkurentem VW Polem GTI tužší. Neznamená to, ale že by byla Cupra motokára, celkem pěkně filtruje nerovnosti. Díky tomu, že Seat neudělal u Cupry rodinný vůz, dočkali jsme se pouze 3 dvéřové karoserie, díky které se ušetřilo na materiálu a kastle je díky tomu pevnější a má lepší jízdní vlastnosti, nekroutí se.

Interiér, sedadla a infotainment.

Bavíme se o koncernovém autě, takže tady najdeme spoustu podobných, nebo stejných komponentů s vozy VW. Co se mně osobně moc líbí je kožený volant se skvělým tvarem, který padne do ruky. Logické rozmístění ovládacích prvků. Nejčastěji jsem používal funkce teploty oleje, chladící kapaliny, aktuální spotřeby. Sedadla jsou pohodlná a perfektně drží tělo v zatáčkách, Seat vždycky sedačky uměl a tady to není jinak. Možná bych ale bral lepší, alcantarové. Infotainment je super. Jediné, co je nefunkční je full link, který jsem si nechal aktivovat za 5.000kč a aplikace pro iPhone už není dostupná. Dalo se tam zjišťovat spoustu užitečných informací z jízdy a tak bych Vám chtěl ušetřit peníze, je to zbytečný. Jediné, co to umí je zrcadlení navigace Waze, když ji nemáte ve výbavě, jinak nic moc použitelného. Třeba to vylepší nějaký update.

Jde primárně o zábavu a radost z řízení.

Když si kupujete podobné auto, nečekáte příliš praktického využití, což překvapivě Cupra zvládá i přes svůj sportovní charakter velmi dobře.Nicméně, kupujete auto, které Vás bude bavit a mě Cupra bavila opravdu hodně. Nikdy nezapomenu na ukrutné zrychlení v přímce, obratnost v zatáčkách a taky na to, jak jsem poprvé vezl svou babičku, která nemá rychlou jízdu ráda. Video si okamžitě oblíbilo spoustu Seaťáků, její reakce jsou k nezaplacení, viz. video níže.

Překvapení, spokojenost a loučení.

Musím říct, že tohle auto mě neustále bavilo a překvapovalo. Dá se používat jako "daily car" a můžete s ním jezdit úplně normálně, pak člověk kolikrát sešlápne plyn a je sám překvapený, jak to auto skvěle jede a funguje. Na tohle auto budu mít vždycky super vzpomínky, bylo ale na čase se posunout a o tom se dočtete v dalším článku, až nasbírám další poznatky z nového vozu.

Fotky: MJ, Kamil Zachar

Video: Michal Kupec