Tomáš Jírovec o sportovním rybolovu a mistrovství světa

Tomáš Jírovec o sportovním rybolovu a mistrovství světa

Po letech jsem se zase začal věnovat rybaření a s tím souvisel i nákup nového vybavení. Kousek od práce mám JV rybářské potřeby. Začalo to pro mě vlastně všechno znovu, už jsem si nepamatoval vůbec nic a připadal jsem si jako blbec. K mému štěstí všichni kluci, kteří tam prodávají jsou naprosto super a opakovanými návštěvami jsme si začali tykat a já se do toho zase dostal. Na youtube jsem viděl pár na videí o vláčení s Jakubem Vágnerem a Tomášem Jírovcem a právě s Tomem jsme se potkávali osobně v JVRP. Často jsem se s ním radil, vybíral vybavení, konzultoval techniku lovu. Že se Tomáš věnuje výhradně vláčce, tedy chytání dravce na umělé nástrahy jsem věděl. Postupem času jsem si ale začal všímat i jeho příspěvků na facebooku ze závodů v rybaření. To, že je rybařina sport jsem tušil jen okrajově a o tom bude dnešní rozhovor. O sportovním rybolovu na přívlač, ve kterém jsme i díky Tomášovi světová jednička.

  • Čau Tome, díky, že jsi přijal můj návrh k rozhovoru, vážím si toho. Protože část publika, které tohle bude číst pravděpodobně není z oboru, vezmeme to trošku od základu. Jak píšu v úvodu článku, vím o tobě, že se věnuješ hlavně přívlači, tedy chytání dravce na umělé nástrahy. Bylo to tak vždycky, nebo jsi dřív chytal i třeba kapry? 

Hodně jsem se věnoval i lovu kaprů. Za honbou velkých kaprů jsem procestoval hodně zemí. Francii, Itálii, Slovinsko, Nizozemí a dokonce i JAR, ale nakonec jsem svého největšího kapra chytil u nás a to v loňském roce a budeš se divit na umělou nástrahu měl rovný 1 metr váha byla kolem 25kg.

  • Jaký vybavení musí člověk mít, aby mohl chytat na přívlač?

Stačí mít jeden prut a pár nástrah, ostatní ukáže čas. Myslím to tak, že každý vláčkař si najde svou oblíbenou nástrahu, ať je to guma, nebo nějaký ten wobler, ale v zásadě by se měl naučit chytat na vše.

  • Jak dlouho se věnuješ vláčení a proč tě baví ze všeho nejvíc?

Vláčení se věnuju už poměrně dlouho a ani nevím, kdy to začalo, protože rybaření se věnuji už od svých 5 let. Vláčka je prostě The Best. Jeden prut, taštička s nástrahami, povinná výbava a šup k vodě. Žádné vláčení kýblů s krmením, lehátko, bivak. atd… Prostě si jdu k vodě odpočinout.


  • Vím, že rád chytáš okouny a candáty. Jak se vlastně dá zaměřit na konkrétní rybu?

 V prvé řadě je určitě dobré znát lokalitu, ve které chci chytat a následně znalost, kde se ryby nachází. Je to těžké napsat v pár větách. Tak například okouna vyhledávám ve vázkách (zatopené stromy, mola a lodě), důležitá je taky nástraha a způsob vedení. Já většinou používám gumovou nástrahu a vodím jí agresivnějším způsobem.

  • Jaké nástrahy používáš nejčastěji? Viděl jsem spoustu možnotstí, ten sortiment je ohromnej a člověk neví, kam dřív koukat, máš nějaké nejoblíbenější?

Na trhu je toho doopravdy mraky a každý prodejce Vám bude tvrdit, že tyhle a tamty nástrahy jsou nejlepší. Já vždy říkám kup si to, čemu věříš. Když do vody budeš házet to, čemu nebudeš věřit, dřív, nebo později to stejně vyměníš za jinou nástrahu. Za mě jsou nejlepší nástrahy Westin, Kitech, Crazy Fish, ILLEX, Gunki,. Pozor, abych Vám to udělal trochu těžší při výběru, každou ze značek využívám pro lov jiného druhu ryby a nebo přesný tip nástrahy od dané značky.

  • Volíš raději soukromý revíry, nebo státní vodu?

Za mě určitě státní vody. Naše vody jsou velice dobře zarybněné ve srovnání s některými jinými státy.

  • To, že existují rybářské závody jsem začal registrovat až po pár tvých postech na Facebooku. Jak to vlastně je? Jsou nějaké lokální a třeba mezinárodní? Jakých se zúčastňuješ ty?

Já osobně se věnuji vláčení z lodě. Co se týká závodů, u nás v ČR se to v poslední době hodně rozmohlo a je toho hodně. Od Lodní ligy až po Mezinárodní mistroství ČR. V zahraničí je toho doopravdy hodně a to například v Rumunsku, Švédsku, Polsku, Nizozemí.

V letošním roce se účastním několika závodů a toto jsou pouze nominační závody:

15.5.-21.5.2019 Rumunsko Pike Chalange

Garmin Polsko 25.10.-28.10.2019

Predator Tour Sweden jezero Bellvik 18.8.-20.8.2019

MmiČr lodě Kolín 30.8.-1.9.2019

27.9.-29.9. Dalešice Lodní liga

1.11.-3.11. Slapy Lodní Liga 

  • Jaký jsou pravidla rybolovu na závodech a co je cíl závodů?

Pravidla jsou různá, ale v závěru jde vždy o chycení co nejvíce dravých ryb (okoun, candát, štika, bolen, sumec). Počítá se vždy ryba chycená za hlavovou část a sčítají se milimetry. Vždy je dána spodní hranice ryb a to od 20cm.

  • Chytáš sám za sebe, nebo v teamu?

Občas vyrazím i na závody ze břehu, kde chytám sám za sebe, ale po většinu sezóny chytám za tým. Jsem sponzorovaný skandinávskou společností WESTIN.

  • Zaměřuješ se hlavně na závody, nebo si chodíš zachytat i jen tak, pro radost? Rozděluješ tyhle dvě „disciplíny“?

Po většinu rybářské sezóny se věnuji závodům a nebo jejich přípravě. Stejně tak, jako u jiných sportů musím chodit trénovat na vybrané závodní lokality, ale i přes to si najdu čas vypadnout jen tak na rybu. Vezmu přítelkyni syna Lucase a jedeme si k vodě zaházet.

  • Vím, že jsi nedávno byl v Jihoafrické republice na mistrovství světa a jako team jste nachytali krásný ryby.  Jak vypadaly závody v téhle destinaci a jak jste dopadli?

O tom bych mohl povídat dlouho, ale to by Vás nebavilo. Tak zkráceně. Bylo teplo, parádní lodě, moje nová top speed na lodi 118 km/h, chytali se Bassové , Barbles (sumeček africký), makrel to je zase sumeček. Jinak závody velká paráda, taková olympiáda v rybaření, 51 států, přes 210 týmů. A jak jsme dopadli? Líp to už ani nešlo, v závodu dvojic (loď) jsme vyhráli zlato a stříbro a v týmech zlato. No, prostě český tým pobral všechny cenné kovy.

  • Jaké jsou tvoje největší úspěchy ze sportovní rybařiny?

Mojí disciplínou je lov přívlačí z lodě. Je to týmový sport, takže to nejsou jenom moje úspěchy. V letošním roce na World Fishing Games v JAR náš tým byl zlatý, v loňském roce na MS stříbrný. Dále například z našich vod 1. místo Jackson Trophy, 2. místo na Mezinárodním mistrovství ČR.

  • Jaké úlovky za svou kariéru považuješ za nejlepší a nejzajímavější?

Nejzajímavější byl určitě z letošního roku. Krokodýl chycen na povrchovou nástrahu. V závodu je každá ryba nejlepší. Proč? Protože nemáte zero.

  • Jaký bylo nejhezčí místo, na kterém jsi chytal?

Každé místo, každá lokalita, ať je to jezero, rybník, řeka, nebo brakická voda je svým způsobem nejhezčí.  Každá voda je pro mě výzva a výzvy, ty já rád. Nedokážu říct, která voda byla nejhezčí. Všechny na kterých jsem chytal byly něčím zajímavý.

  • Lákalo tě někdy vyjet na expedici s Kubou Vágnerem? Přece jen vláčíte oba dva, ale každý trochu jiným způsobem, nelákají tě veliký ryby?

S Jakubem jsem už měl možnost chytat, natáčeli jsme spolu nějaká videa v ČR. Každopádně je to tichý blázen a je těžké ho dostat od vody.

  • Co pro tebe sportovní rybolov a rybolov samotný znamená?

Část mého života. Pracuji v rybařině, můj sport je rybařina a koníček taky a ještě jsem měl takové štěstí, že i mojí přítelkyni to baví proč, taky ne když je dvojnásobná mistryně ČR.

  • Máš nějaký cíl, co bys chtěl dokázat?

Cíl je jasný, stát se s kolegou mistrem světa, tak, jako se to letos povedlo bratrům Koudelkovým.

Díky za rozhovor Tome a ať se daří!

Foto: MJ, Tomášův archiv