OLYMPUS: fav skate shots + stories

OLYMPUS: fav skate shots + stories

Už od roku 2014 mám tu čest být ambasadorem Olympusu. Za ty roky vzniklo obrovský množství skate fotek, který mám rád. Rozhodl jsem se vybrat několik těch, podle mě nejlepších, napsat k jednotlivým pár slov a odhalit EXIF info. Je to takovej průřez 2014-2019.

Here we go!

Honza Malý - bs hugo

Honza Malý - bs do huga

Jedna z vůbec prvních skate fotek na Olympus, kde jsem se teprve seznamoval se snímačem, který mechanicky tvoří hloubku ostrosti jiným způsobem, než klasická zrcadlovka. Tady jsem fotil skrz zábradlí, abych dosáhl právě zmiňované hloubky ve fotce a měl jsem rozostřené popředí a fotka měla správné linie.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M10 + M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/1.8, závěrka 1/1250s, iso 640

Tomáš Kulaja - switch ollie

Tomáš Kulaja - switch ollie

V opuštěných prostorách starých továren se vždycky tvoří skvěle. Měl jsem na návštěvě v Praze mého kamaráda Tomáše Kulaju z Uherského Brodu, který mě v mých začátcích focení hodně naučil. Tahle fotka byla z prvních proti světlu, kterou jsem Olympusem vyfotil. Musím říct, že zpracování RAW files je u OM-D vždycky super, ve stínech bylo šumu pramálo a pěkně se i vykreslily detaily. Tomášovo ninja switch ollie ještě doplnila věž, ano, Žižkovská věž, je opravdu vidět odevšud.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/3.2, závěrka 1/2500s, iso 640

Adam Lukas after downhill powerslides

Adam Lukas - kolečka mínus

Adam má rád downhilly a powerslidování, což u skateparku ve Vysočanech není vůbec od věci zkusit, je tam totiž kopec jako kráva. Když Adam jel asi z půlky dělal powerslidy dolů, začalo být dost slyšet, že kolečka jsou dost KO. Vznikla tahle momentka, kterou mám fakt rád, samotná fotka poweslidu nebyla nic moc.

Použitá technika: OM-D E-M10 + M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/1.8, závěrka 1/400s, iso 800

Max Geiselbrechtinger - bs noseblunt // Donau Insel, Vienna

Max Geiselbrechtinger - bs noseblunt slide

Je fakt, že při "golden hour" fotím nejradši, vynikne hodně detailů a já mám prostě rád ten zlatej nádech fotek a práci s protisvětlem. Při session na slavným spotě ve Vídni Donau Insel jsem vyzval Maxe, aby udělal bs noseblutn slide. Pro skatery je to jeden z těch nejhezčích tricků, co se dají na bedně udělat, ale zároveň jeden z nejtěžších. Hrana, která je na téhle bedně není zrovna ideální a Max se dost natrápil, a já jsem zápasil se světlem, který hrozně rychle mizelo. Nakonec to ale padlo. Když jsme se pak podívali na tuhle fotku vrácenýho pokusu, byla to pro oba dost velká satisfakce.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/3.2, závěrka 1/800s, iso 640

Rene Sturm - bs blunt slide, Prague

Rene Sturm - bs blunt slide

Vzácná návštěva z Rakouska v Praze. Po dlouhé době jsme se potkali taky u mě doma, v Praze s kamarády z Rakouska. Slovo dalo slovo a šlo se na Vyšehrad. Tahle lavička leží pod pěším mostem, který vede přes Nuselský most. Díky širokému objektivu 7-14mm jsem na nejširší ohnisko mohl využít mostu a fotit z nadhledu tak, abych opět dosáhl hloubky ostrosti rozostřeným popředím.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/2.8, závěrka 1/2000s, iso 320

Streets of Prague city

Filip Kocábek - pushing na Seifertově ulici

Tahle fotka má celkem dost dlouhou historii. Chtěl jsem jí jít vyfotit už 2roky předtím, než vznikla a mohli jste se o ní dočíst i na Olympus blogu, kde je celá story popsaná a já Vás tam vlastně odkážu, klikejte zde.

Použitá technika: Olympus PEN-F + M.Zuiko Digital ED 40-150 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 150mm, clona f/2.8, závěrka 1/640s, iso 1600

Míla Milouch - kickflip

Míla Milouch - kick flip

Při procházení spotů po Praze člověk narazí na spoustu míst, které stojí za fotku a ani to nemusí být vyloženě skate spot. Důkazem je ti tenhle parčík, kde Míla udělal jednoduchej kick flip ze 3 schodů. Tohle místo mě zaujalo díky krásným rozkvetlým stromům a díky opět mému milovanému 7-14mm byla vidět i Žižkovská věž. Díky deformaci je samozřejmě horizont úplně mimo, ale je to taková "funky" fotka, na kterou rád vzpomínám.

Použitá technika: Olympus PEN-F + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/3.2, závěrka 1/800s, iso 200

Keep pushin´

Filip Kocábek - pushing

Takzvaný "panning" se hodně využívá v různých sportech, motorsportu a podobně. My jsme využili dlouhého času závěrky trochu jiným způsobem. Místo plynulého pohybu a tažením foťáku na fotografovaný objekt jsem nastavil hodnoty, jako na "panning" a jel jsem za Filipem na skejtu. Není to ze sekvence, ale "one shot" fotka.

Použitá technika: Olympus PEN-F + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/7.1, závěrka 1/40s, iso 250

Hanzi Hellebrand - ollie through

Hanzi Hellebrand - ollie skrz reklamní výlohu

Při našich workshopech často chodíme na Strahov, kde máme spoustu času a prostoru nafotit zajímavý věci. Tohle místo se zdá být dost nevyčerpatelný. Hanziho na moje workshopy zvu pravidelně, protože je s ním naprosto super skejtování i focení. Průskok, tehdy poprvý chtěl na fotku dost odvahy pro mě, i jeho, protože ač to tak nevypadá, musel jsem být hodně blízko.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark IIM.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/2.8, závěrka 1/640s, iso 2000

Pavel Hruška - fs rock

Pavel Hruška - rock to fakie

Další fotka z workshopu na šíleným spotu. Nákladní rampa, vysoká kolem dvou metrů, kterou držel jen jeden řetěz. Při nájezdu se vždycky celá ta kovová věc otřásla a já měl o Pavlíka i docela strach, ale je to srdcař, kterej se jen tak nezalekne, odnesli jsme si rock to fakie.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/2.8, závěrka 1/800s, iso 640

Štěpán Bareš - fs smith grind

Štěpán Bareš - fs smith grind

Tenhle rail na nádraží v Libni je opravdu velkej. Upřímně jsem do tý doby nefotil tak velkej rail a je to dost velká zodpovědnost. Tady jsem se maximálně soustředil, aby byl Štepán na obloze a pěkně tak vynikl, vrátil to do tří pokusů, na takovýhle věci není moc pokusů.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/2.8, závěrka 1/800s, iso 200

Filip Baxa - noseslide

Filip Baxa - noseslide na BMW

Tenhle nápad jsme měli s Filipem náhodou. Šli jsme fotit pár fotek pro Filipova sponzora a kousek od skateparku stálo tohle opuštěný, rozkradený Báwo. Noseslide byla výzva, ne každej den děláš tricky na blatníku auta. Fotka se díky dosahu na sociálních sítích dostala do motoristického časopisu SUV, což byla paráda! Za to díky Honzovi Majurníkovi!

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko Digital ED 25 mm 1:1.2 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/1.6, závěrka 1/2500s, iso 320

Filip Baxa - golden hour pushing

Filip Baxa - pushing

Ukázka krásnýho bokehu, který udělá naklonění foťáku směrem k zemi. Stačilo, že na kamínky, které byly zalité v betonu svítilo slunce a bokeh byl na světě. Opět Olympus zvládl protisvětlo mistrovsky. Tentokrát jsem využil ultra světelný objektiv řady PRO - viz. specifikace níže.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko Digital ED 25 mm 1:1.2 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 25mm, clona f/1.2, závěrka 1/6400s, iso 200

Filip Krchník - bs flip

Filip Krchník - bs flip

Tohle místo jsem už fotil, ale vždycky vypadalo jinak. Když světlo procházelo skrz bránu, udělalo tuhle krásnou zebru. Filip udělal jeho signature bs ninja kick. Převod do BW byl jasnou volbou.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 7mm, clona f/4, závěrka 1/800s, iso 400

Honza Malý - fakie heel

Honza Malý - fakie heel flip

Jak se říká, to nejlepší nakonec. Tohle je asi ten nejšílenější trick, co jsem fotil a viděl naživo někoho udělat. Na tenhle spot se bojí většina skejtrů jen podívat, natož tam dělat trick jako je fakie heel flip. Není divu, že tohle byl last trick Honzova partu, na který doporučuju se mrknout, ten najdete zde.

Použitá technika: OM-D E-M 1 mark II. + M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8 PRO

Nastavení foťáku: ohnisko 9mm, clona f/2.8, závěrka 1/800s, iso 500

Děkuju tímto Olympusu za dlouholetou podporu mě a hlavně sportovní fotografie skateboardingu, kterou díky nim můžete vidět skrz jejich vymakanou techniku.