Mazda 3 MPS - zapomenutá královna + video

Mazda 3 MPS - zapomenutá královna + video

Když se zamyslím nad tím, co si člověk mohl dřív koupit v showroomech dealerů japonských aut, sortiment byl o dost zajímavější a je mi z toho trochu úzko. Například Subaru nabízelo svoje WRX STI, Forester Turbo, Mitsubishi mělo EVO, Mazda měla RX8 a taky řadu 3 a 6 MPS (Mazda Performance Series). To už je historie, tyhle stroje ale žijou ve stínu dnešní doby dál, konkrétně 3 MPS v mojí garáži.

Aniž bych o ní věděl víc, vzbuzovala u mě zvědavost, hlavně díky jejímu exotickému a výstřednímu vzhledu. Když jsem se začetl a začal zjišťovat relevantní informace, pochopil jsem. Byl to zlatý grál hot-hatchů té doby....ale nějak se na ní zapomnělo?! O téhle dámě bude dnes řeč, Mazda 3 MPS 2.3 DISI TURBO.

Když ještě existovalo sportovní oddělení Mazdy existovala možnost své klasické modely dostat na jinou úroveň. Udělali to u řady 3 a 6. Historicky víme, že Mazda umí výborná řidičská auta, která jsou dodnes kultovní, například MX-5, RX7, RX8. Dnes zmiňovaná Mazda 3 MPS má za sebou dvě generace, tato už je po faceliftu. První generace byla sleeper v pravém slova smyslu, nebyla příliš odlišná od klasické trojky. Verze po faceliftu (interní označení BL) už designem dost napoví, že nejde o klasickou "trojku".

Design, který se opravdu povedl.

Propracovaný design a detaily, které jsou charakteristické pro tento model jsou na první pohled jasné. Obří díra v kapotě pro nasávání vzduchu, zadní spoiler, dvě koncovky výfuku, větší brzdy, kola pouze pro model MPS. Objektivně musím říct, že jsem nenašel úhel, ze kterého by tohle auto vypadalo špatně, zkrátka se povedlo, je dokonale vyvážené.

Výbava, za kterou se nemusí stydět.

Byť se jedná o sportovní náčiní, s MPS se dá opravu dobře existovat, je to reálně praktické auto, jako ostatní v této třídě. Má 5 dvěří, velký kufr (340l), navigaci, senzor deště, tempomat, vyhřívané čelní okno, elektricky sklopná zrcátka, asistenta mrtvého úhlu, audio od BOSE. Zkrátka asi vše, co by člověk mohl potřebovat, když auto využívá nejen na hraní.

Pár technických údajů konkrétního kusu:

Motor: 2,3 DISI TURBO, 191kw (380Nm)

Roky v produkci: 2009-2011

Podvozek: Bilstein B6 + pružiny Eibach  (snížení je o 30-45mm) proti originálnímu set-upu

Výfuk: original Mazda

Zrychlení (0-100km/h): 6,1 sec

Koncepce: motor vpředu, pohon předních kol + mechanický samosvorný diferenciál

Pohotovostní hmotnost: 1385kg

Převodovka: manuální, 6-ti stupňová

Míst k sezení: 5
Objem nádrže: 60l

Rozměr pneu: 225/40 R18 (zde Michelin PS4)

Interiér je kvalitně zpracovaný, ale ničím extra zajímavý, je to klasická trojka.

Rozdílů mezi klasickou verzí Mazdy 3 nenajdeme příliš. Přibylo pouze logo MPS v budíku, ukazatel tlaku turba a červeno-černé dekory dveří a palubní desky.

Sedadla jsou příjemná, ale mohlo by se sedět níž, nicméně je to o poznání lepší, než u Fordu Focus ST. Naopak boční vedení nemají příliš dobré a při ostřejší jízdě se člověk drží spíš volantu a řadící páky, to je asi "nejslabší" článek auta...ale nejspíš jediný.

Kvalitní pneumatiky jsou základ, říkával můj táta.

A jsme zase u těch pneumatik. Ano, nešetřit na nich je důležité,  zde máme obuté Michelin Pilot Sport 4 o rozměru 225/40 R18, což je opravdu skvělá guma na vodě i suchu a nejlepší kompromis pro reálně využití. Mám s PS4 zkušenosti už 3 roky a opravdu jsem neměl lepší pneumatiky. V tomto rozměru se mimochodem dávají např. na Focus ST mk2, nebo na Seat Leon 5F, to znamená i nižší pořizovací cenu s ohledem na časté využití totožného rozměru pro další auta. Čím víc se jich upeče, tím jsou levnější.

Brzdy nejsou přeposilované a brzdí skvěle.

Přiznám se, že brzdy mi ze začátku u MPS přišly trochu horší, než zbytek auta. Vepředu najdeme 320mm a vzadu 280mm. Ze všech aut, co jsem měl má MPS nejméně přeposilovaný brzdový pedál a musíte opravdu šlápnout, abyste využili jejich potenciál, který je opravdu výborný. Aktivitu ABS jsem mockrát nepocítil, je nastavené přátelsky. Možná by to při výměně destiček chtělo nějaké kousavější.

Motor, který je stará škola!

Objem motoru 2,3litru, 4 válce a turbo, označení MZR DISI Turbo. Tahle kombinace dává dohromady výkon 191kw a 380Nm. Proč stará škola? Pamatujete staré WRX STI, které měly velké turbo a tzv. turbo díru jako prase? Tak MPS jí má taky. Do 2500ot/min. je motor úplně mrtvý a nejede. Jakmile se ale naplní turbodmychadlo, vystřelí jako blázen. Špička je někde kolem 5600ot/min, pak je dobré řadit na vyšší rychlostní stupeň. Je ale potřeba si dát pozor, aby Vám tlak v turbu zkrátka neutekl, když jedete ostřeji. Chce to motor nechávat stále ve vyšších otáčkách a turbo naplněné, jakmile povolíte, je tam zase ta díra a to jízdnímu zážitku moc nepomůže. Když si na to človek zvykne, funguje to skvěle, jen to mnohé může překvapit v dnešní době plné bi-turbo, twin-scroll apod.

Podvozek, který nemá k dokonalosti daleko.

Sériový podvozek bohužel nebyl v nejlepší kondici díky špatně nainstalovanému hornímu uložení tlumičů. To mělo za důsledek ohnutí pístnice v tlumiči a vrzání uložení při změně teplot.

Originál tedy nahradila kompletní sada Bilstein (R) tlumičů a nižší pružiny od Eibachu ( cca - 2-3cm ) a uložení od Kayaba. Jelikož mi tenhle set doporučil jeden z nejpovolanějších Mazda guru, Michal Pilský, věděl jsem, do čeho jdu (galerie jeho 6 MPS zde). Podvozek zachoval hodně podobný komfort, jako originál, ale trochu vše přitvrdily kratší pružiny. Musím říct, že na lepším podvozku jsem jezdil snad už jen ve Fordu Puma ST. V kombinaci s perfektními pneumatikami jde o opravdu skvělý a použitelný set-up. Tuhost je tak akorát, auto se nenaklání, ale ani neuskakuje, do zatáček dokáže perfektně zakleknout a podržet. Když k tomu přičtu samosvor, který je pro mě momentálně v autě kolem 300koní opravdu důležitý vlastně nemám, co bych vytknul.

Horní fotografie Bilstein + originální pružiny.

Spodní fotografie Bilstein + Eibach pružiny.

Převodovka a její mechanický projev.

Dráhy jsou kratší a je fakt, že by dráhy mohly být přesnější. Jak říkal Hrubis, bál by se "money shiftu" - tzn., aby nedal místo trojky jedničku. Naučit se to dá ale bez problému. V kombinaci s hodně tuhou, krátkou spojkou je ale velmi funkční náčiní. Po pár hodinách svižné jízdy mě ale už celkem bolely ruce a nohy, jezdění v MPS rozhodně není tak pohodové, jako např. v koncernovém Golfu GTI.

Mechanický samosvorný diferenciál, svatý grál celé MPS.

Schválně, kolik aut v téhle době mělo mechanický samosvor. V Mazdě si byli moc dobře vědomi, že bez samosvoru se 191kw na přední kola přenese jen těžko, nebo neefektivně. Proto MPS vybavili vcelku kousavým svorem, který je opravdu funkční a tvoří tak neodmyslitelnou část skvěle fungujícího celku. V kombinaci s dobrým obutím je tu v určitých situacích znát pro MPS pověstný torque steer, ale to opravdu jen při prudké akceleraci na nižší rychlostní stupeň.  Takhle nějak popisuje tento jev Wikipedia:

"Například při prudkém zrychlení může řízení zatáhnout na jednu stranu, což může řidiče rušit. Účinek se projevuje buď jako tahání za volantem, nebo vybočení vozidla z předpokládané dráhy".

Zajímavostí je, že první tři rychlostní stupně mají elektronicky omezený točivý moment, řídící jednotka tedy nepustí plný výkon, právě kvůli efektivnímu přenosu výkonu. Nicméně, je dobré si na tento jev dávat pozor, může to často řidiče překvapit.

Pozor na mokru!

Co je veliká výhoda na suchu je naopak celkem nevýhoda na mokru. K autu se samosvorem vepředu je za těchto podmínek potřeba počítat s nedotáčivostí a hrnutím se ze zatáčky, vynikající jízdní vlastnosti se v tu chvíli mění na celkem nebezpečné, pokud si človek nedá pozor. Samosvor ve snaze pomoct funguje v tu chvíli naopak.

MPS na výměně oleje v diffu u MK Garáž.

Kde se vlastně cítí nejlíp a kde je její místo?

Zcela objektivně říkám, že společně se Seat Ibiza Cupra je MPS nejlepší auto poměr cena / výkon a schopnosti. Je to vlastně pohodové a praktické auto se slušnou výbavou, se kterým se ale dá jet opravdu slušná pila, ale při mírné jízdě ani jeho výkon nepoznáte. V Mazdě 3 MPS jsem strávil letos kolem 10.000km a vlastně mě pokaždé překvapí, jak umí být kousavá a drsná, ale zároveň příjemná na delší cesty, kdy člověk třeba nemá náladu jet svižně. V Mazdě vyrobili opravdu legendární hot-hatch, který ve své době neměl konkurenci a v sortimentu dnešních aut ji také hledá celkem těžko.

Japonská přesnost a jedinečnost.

Pro každého, kdo má rád auta vyrobená v Japonsku je tahle trojka reálným jednorožcem. Jen tak ji na cestě nepotkáte, je díky své díře v kapotě výstřední, ale zbytkem svého těla nevinná. Umí věci, které bych čekal od úplně jiných aut a to mě na ní baví. Není to auto pro každého, ne každý v ní pojede rychle a ne každý pozná její charakter a duši.

Závěrem.

Pokud hledáte využitelné a praktické auto, se kterým se ale dá jet extrémně rychle a funguje skvěle na hraně i v klidném tempu, tohle je jedna z těch předokolek, která by měla být na Vašem seznamu. Mazdu 3 MPS rozhodně považuju za jedno z nejlepších aut, co jsem si zatím koupil. Je to zapomenutá královna.

Zde se můžete podívat na video v porovnání s Alfou Romeo MiTo, které jsem věnoval předchozí článek: