Alfa Romeo MiTo - láska na první pohled

Alfa Romeo MiTo - láska na první pohled

Každý, kdo má rád auta by měl mít jednoho dne Alfu. To je věta, kterou jsem velmi často četl a slýchal z úst lidí kolem aut. Určitou dobu jsem dělal, že se mě to netýká. Naštěstí v určité fázi života přišla i potřeba zkoušet a nezůstávat u jedné značky. Po Alfa Romeo jsem koukal už několik let, dokonce jsem dvě málem koupil, ale vždycky tam bylo nějaké ale a nakonec k tomu nedošlo. Vždycky jsem byl fascinován historií značky, souvislostí s Ferrari, duší, kterou Alfa bez pochyb dává do svých aut po celou dobu jejich produkce. Celkem často projíždím inzerci a když se objevila malinká Alfa, o které dneska bude řeč, zamiloval jsem se a musel jsem se na ní jet podívat, naštěstí byla v Příbrami, takže kousek. Tímhle díky Tomášovi, že jel se mnou. No a tohle je ona, Alfa Romeo MiTo 1.4TB.

Dalo by se toho hodně napsat o tom, proč se mi líbí, ale vzhled je opravdu dost individuální parametr, článek tedy věnuju primárně tomu, jak jezdí a proč jsem se do ní zamiloval nejen vizuálně. Tenhle konkrétní kus je ideálně nalazen na okresky. Velký brzdy, pořádný pneumatiky, software jednotky, kvalitní podvozek a custom výfuk. Jako celek to funguje bravurně, ale to si probereme bod po bodu.

Každá Alfa je něco (na)víc.

Model MiTo je nejmenší novodobá Alfa Romeo, to ale neznamená, že je míň, než její starší sestry, naopak.

Motorizace 1.4TB (tedy turbo-benzín) je opravdu hodně povedený a živý motor, po úpravě softwaru saháme k výkonu kolem 185 koňských sil, ale těch italských. MiTo jako první model AR disponovalo systémem volby jízdních režimů DNA (dynamic-normal-all weather), který ovlivňuje reakci plynového pedálu a tuhost řízení...ve verzi s adaptivními tlumiči i jejich tuhost. V režimu normal, all weather jsou reakce na plynový pedál velmi utlumené. Rozjezdy v zimě, nebo při snížené přilnavosti, to může značně zjednodušit. Tyto režimy ušetří určitě i nějaký litr paliva, ale o tom Alfa rozhodně není. Tady se využívá ve 100% režim Dynamic, kde jsou reakce na plyn  bleskurychlé, až to člověka často překvapí a auto prahne po "sportovním" chování a jízdě.

Design, který nechápe každý.

Na hodně modelů AR jsem slyšel rozporuplné názory na design jejich vozů. U MiTa je to ještě dvojnásob, přece jen to není auto, které by u nás zdobilo každou garáž. A to je dobře. Mně osobně tenhle design opravdu nadchnul a baví mě, pokaždé,  když od ní odcházím, otočím se. A to je ono, pak víte, že jste si vybrali správně. O design se postaral Juan Manuel Diaz a MiTo vychází z legendárního modelu 8C, potažmo 4C. Název MiTo je složen ze zkratek měst Milan (Miláno, kde sídlí Alfa Romeo) a Torino (Turín), kde sídlí mateřský koncert Fiat a zde se také tento model vyráběl. Zároveň slovo mito znamená italsky mýtus. 

Výbava je na rok 2009 vcelku bohatá.

Nejen, že si za 150tisíc koupíte auto, které se vám líbí a baví vás, kupujete si i celkem slušně vybavené auto. Elektrická zrcátka vč. sklápění, automatická dvouzónová klimatizace, multifunkční volant, zmiňované DNA, italsky namluvená navigace, připojení Windows phone (v dnešní době dost vtipná věc), bluetooth připojení mobilu, tempomat, zadní parkovací senzory.

Pár technických údajů konkrétního kusu:

Motor: 1.4TB 114kw, software na cca 136kw (185hp)

Podvozek: Eibach a Bilstein B14 (snížení je o 30-45mm)

Výfuk: custom made

Koncepce: motor vpředu, pohon předních kol

Pohotovostní hmotnost: 1 080 - 1 205 kg

Rozvor: 2 511cm

Karoserie: pouze 3 dveřový hatchback

Převodovka: manuální, 6-ti stupňová

Míst k sezení: 4

Objem nádrže: 45l

Zadní světla velmi připomínají modely 8C a 4C, ze kterých MiTo vychází. Původní název měl být Junior.

Interiér je subjektivní záležitostí, ale sedadla nadchnou snad každého.

Kožená hnědá sedadla s detailem loga AR mě opravdu uchvátila, jinou podobnou jsem v inzerci neviděl, je to krása. Kdokoliv MiTo viděl, byla to první věc, které si lidé všímají. Ergonomicky jsou fajn, jen při sportovní jízdě se člověk spíš drží volantu, boční vedení není na nějaké velké závodění. Existovala i verze od úpravce Novitec, která měla karbon-alcantarové skořepiny.

Zpracování interiéru mi přijde materiálově fajn, pěkné tvary, už z výroby určitá simulace karbonu na palubce, jen šedé plasty na rádiu působí levněji, ale stále se bavíme o nejmenší Alfě. U budíků se mi hodně líbí, že jsou popsány v italštině - Benzina, Acqua, Giri x 1000.

Taková zajímavost, display mezi budíky umí ukázat i plnící tlak turba, tato funkce jde však zapnout pouze, pokud je vypnuté rádio. Myšlenka AR byla užít si jízdu, proto když zapnete rádio, tato funkce zmizí a nejde v menu najít. Chceš jezdit a mít tenhle budík zapnutý, vypni rádio, užívej.

Pneumatiky, jsou základ, říkával můj táta.

Opakování je matka moudrosti, proto vždy obouvejte dobrý pneumatiky. MiTo má rozměr 215/40R18, v tomhle případě od značky Yokohama.

Brzdy, kterým se dá věřit.

Když máte výkon, musíte ho umět i zastavit. V Alfě tohle naprosto s přehledem dávají 4-pístkové brzdy vepředu, vzadu klasické 2-pístky, párkrát jsem se dostal na 100% jejich účinku a v kombinaci s dobrými pneumatiky jim opravdu člověk může věřit, brzdí to jako blázen a řekl bych, že tohle 4-pístky jsou až příliš na tak lehký malý auto, ale komu by vadily super brzdy, že.

Okresky a dobrý povrch, místo, kde se cítí nejlíp.

Jezdit po Praze se zmiňovaným podvozkem opravdu pekelné, ozývají se rány do kabiny, auto má tendenci uskakovat a člověk musí být opravdu scanner na jakékoliv díry, nerovnosti, ba i spáry. Jakmile se ale objeví pěkná okreska, všechno začne dávat smysl. Podvozek v kombinaci s pneumatikami pracuje naprosto skvěle, díky krátkému rozvoru se i přes zadní tuhou nápravu vrhá do zatáček a výkonu je tak akorát, aby se dal využít, drží a nepustí.

Vše umocněno zvukem turbíny, sání a výfukem je to naprosto skvělá show. Díky tomuhle autu jsem opravdu zjistil, že výkon není všechno. Mám Mazdu 3MPS, podstatně dospělejší auto s velkým motorem, samosvorem, ale tam je už opravdu potřeba být na pozoru, ale o tom někdy jindy. Alfa v tomhle set-upu dokázala, že si člověk vystačí i s necelými 200 koni, pokud zbytek auta funguje, jak má, užije s i to opravdu v maximální míře.

Italský temperament a emoce.

Motor má rád otáčky, dá se opravdu dostat až do červeného pole 6.500ot/min bez ztráty točivého momentu, díky softwaru a malé turbíně je výkon v celém spektru otáček. Když se drží pod krkem, je to kravál jak blázen, uvnitř se člověk opravdu cítí jak v motokáře, řízení je rychlé a přesné, řazení má sice trochu delší dráhy, ale nedá se říct, že by bylo špatné, kvalty se trefují snadno. Zkrátka MiTo v tomhle set-upu Vám dá to, co správná Alfa má dát, požitek z jízdy a zážitek. emoce. Já osobně jsem tyhle pocity vstřebával celkem dlouho, bylo toho hodně. Až jsem v té euforii napsal Ondrovi Hrubešovi (Hrubis), že dost možná je AR MiTo nejlepší auto, co jsem si zatím koupil v poměru cena a výkon. Tím jsem ale nemyslel technikou, výkonem, ale celkem, jak funguje a co člověku tohle všechno dohromady umí nabídnout. Za tak málo peněz tolik zážitků, nefalšované radosti, to prostě Alfa umí a nikdo jí to neodepře. Věděl jsem, že si jí mám koupit a jsem rád, že jsem to udělal, byla by veliká škoda tohle nezažít.

Závěrem.

Pokud člověk nevyužívá auta jen jako dopravní prostředek, měl by Alfa Romeo alespoň jednou za život mít. Jsem rád, že se mi to povedlo, jen se bojím toho, že už jí nedám z ruky. Ale to je taková hezká obava, ne? Opět je člověk zase o kus dál ve vnímání podstaty aut, které automobilky dělají pro řidiče, kteří se chtějí za volantem bavit. Doporučuju každému z Vás se při výběru aut rozhlédnout do trochu většího spektra značek, třeba tam na Vás taky čeká nějaké zábavné svezení.

Pokud jste dočetli až sem, díky za Váš čas, budu i dál web plnit podobnými články, to mě baví.