Lukáš Deeskej: hulvát s duší umělce

Lukáš Deeskej: hulvát s duší umělce

Možná si říkáte, co je to proboha za název článku. No, kdo zná Lukáše, zná taky jeho slovník. Není ale moc lidí, kteří by znali jeho druhou stránku, tu uměleckou.

Nestává se úplně často, že by mě něco překvapilo....nebo spíš někdo, koho jsem si myslel, že znám. Je klasickej den v práci, oči už mě bolí z monitoru a to ještě ani nebylo poledne, práce mám tradičně nad hlavu. Píše mi Lukáš...jestli mám chvíli, že se za mnou staví u kanclu. Říkám, že jo, ale jen na chvíli, že musím makat. 

Když vylezl z auta a dali jsme si checka, podal mi igelitku přelepenou papírovou páskou. Říkám "co to je, vole"...prej..nevím...

Když jsem tohle otevřel fakt jsem nevěděl, co na to mám říct a jak mám reagovat. Dát někomu cokoliv, co vzniklo Vaší rukou je asi to nejvíc osobní, co může být. Proto tak rád dávám lidem fotky, vidím tu radost, která se za peníze nedá koupit. 

Dostal jsem vlastnoručně malovanej obraz mého nejoblíbenějšího zpěváka, vzoru, o kterého svět přišel téměř před dvěma roky, Chestera Benningtona. Detaily, který tohle plátno má jsou neskutečný a mě to úplně vyrazilo dech. Hlavně kvůli tomu, že jsem si myslel, že Lukáše znám. Chodíme spolu skejtovat, na ryby. Věděl jsem, že miluje graffiti a měl v minulosti kvůli tomu i problémy se zákonem, ale nikdy jsem vlastně neviděl, co umí vytvořit.

Hned mi probleskla hlavou myšlenka, že tohle nemůže zůstat jen tak a musím Vám to ukázat a udělat s ním rozhovor, tady je!

  • Čus Dee, většina lidí tě zná jako skejtra, kterej má rád rap, zajímavý auta a chytání ryb. Ti, kteří tě znají trochu líp, vědí, že máš rád graffiti a kreslení a je to takový tvoje druhý já. Kam až sahá historicky tvoje vášeň pro graffiti a sebevyjádření se pomocí spreje, fixy, štětce? 

Čus bro. No, nějak asi první stupeň základky, všechny sešity a lavice jsem měl věčně počmáraný, haha. 

  • Vím, že jsi měl kvůli malování na ulici i problémy se zákonem a dostal nějakej flastr, o co šlo?

Hahaha, těch bylo kámo. Spousta podmínek, pokut na pěkně vysoký částky a nějaký ty hodiny veřejně prospěšnejch prací proběhly taky.

  • Mělo tohle vliv na útlum ve tvý tvorbě? Od doby, co se známe jsem od tebe měl akorát vždycky nápisy na gripu a to je všechno. Co se najednou změnilo, že jsi začal tvořit a udělal jsi první plátno a proč zrovna plátno?

Nooo, jako mělo no. Naposled si se mnou hezky vytřeli prdel, když jsem za polorozpadlou zeď nepatřící k ničemu dostal podmínku na 4 roky a pokutu takovou, že bys za ní skoro postavil barák. Jinak plátna jsem chtěl dělat už dřív, jen jsem se k tomu nikdy nedostal. Až vlastně teď, když jsem byl přes dva tejdny na antibiotikách a nemohl jsem dělat skoro nic. Po dvou přestavbách bytu a spoustě hodin uklízení se zrodil tenhle nápad, jak se doma nezbláznit. Znáš mě, neumím nedělat nic a už vůbec mi to nejde, když k tomu nemám alespoň pivko, haha.

  • Jak vzniká takový dílo, jako jsi udělal např. pro mě? Kolik času to zabere a jak se tohle vůbec dělá? Zajímal by mě postup od nápadu, přípravy, realizace.

Chtěl jsem dělat hlavně šablony a bejt blízko věcem z graffiti, v podstatě vůbec neumím malovat a vždycky jsem byl spíš fascinovanej písmem. Chester byl vlastně první pokus o reálně vypadající obličej. Poprvé od základky jsem držel v ruce štětec, haha. Výsledek mě celkem mile překvapil, i když teď tam už vidím spoustu chyb, byl to takovej pokus.

  • Co potřebuješ k vytvoření obrazu na plátno? Kromě piva, haha?

Víc piva, haha. Většina dalších věcí jsou šablony, takže hodně překreslování a následnýho vyřezávání. Ostrej nůž, fixy a neucpanou trysku, to je můj věčnej problém.

  • Jakou hudbu u toho posloucháš?

Hlavně 2paca, v podstatě jsem nakoupil plátno kvůli tomu, abych si udělal domů jeho portrét, ale ještě jsem se k tomu nedostal.

  • Jsou věci, který bys třeba chtěl namalovat a nevíš jak? Já to mám s fotkama, představa je nějaká a realizace je často úplně jinde.

Haha, je to pár dnů, co jsem jedno plátno skoro doslova rozkousal vzteky. Zkoušel jsem něco přes tři dny a vážně jsem nebyl spokojenej, až jsem se nasral no…

  • Kde čerpáš inspiraci? Existujou lidi, kteří třeba dělají věci, který tě inspirují a máš je za pomyslnej vzor?

Mám lidi, co mě bavili, když jsem dělal graffiti. Street art a lidi, co dělali plátna jsem nikdy moc nesledoval.

  • Bereš malování jako určitej druh relaxu a útěk od reality? Co ti to dává?

Relaxu, hahaha. Spíš jsou to nervy. Zatím mám rozdělanejch pár projektů pro kámoše a dost mě to baví. Doufám, že s tím budou spokojení a třeba to uvidím viset u nich doma na zdi. Z toho bych měl mega radost.

  • Kam směřuje to, co jsi teď v sobě nově našel a otevřel? Máš v plánu tvořit tyhle věci pro lidi, kteří třeba budou plátno chtít, nebo budeš dělat jen to, co tě samotnýho napadne?

Chtěl bych dělat oboje. Když mi dá někdo zajímavý téma a nechá mi volnou ruku, rád něco uplácám. Jinak si budu klidně dál kreslit, co zrovna budu chtít.

  • Kdyby od tebe chtěl někdo udělat plátno, co potřebuješ k jeho vytvoření, jaký má být zadání?

Hele, no zadání. Spíš asi jen to nejpodstatnější, co tam má bejt. Všechny plátna, co jsem udělal byly v mojí představě úplně jinak. Až při realizaci jsem jim postupně dal tu podobu v jaký jsou.

  • Je v plánu nějaká velká věc? Třeba velký plátno, něco, na čem budeš makat delší dobu?

Mám doma od kámoše pár velikejch pláten, který mám fakt rád. Když mi někdo dá důvod, rád něco velkýho udělám, ale jinak asi ne, nemám to už doma kam dát.

  • Kam bys svoje malování chtěl posunout, co je tvoje vize?

Vizi jako takovou úplně nemám. Dělám, co mám rád ve chvílích, kdy mě to baví a nějakým způsobem to obohacuje můj život. Ve chvíli, kdy to tak cejtit nebudu, tak to ani nebudu dělat.

  • Díky za rozhovor, ať se daří bro!

Taky děkuju bro.

Lukášův instagram profil: @nasranejdeeskej