Hanzi Hellebrand o své mapě pragueskatestreetspotsmap.com

Hanzi Hellebrand o své mapě pragueskatestreetspotsmap.com

Nedávno můj kámoš Hanzi Hellebrand vypustil do světa web s dlouhým názvem pragueskatestreetspotsmap.com. Když se tahle věc dostala ven, nikdo ani nevěděl, kdo za tím je. Jelikož mám rád vlastní iniciativu a lidi, kteří sami něco vytvoří, rozhodl jsem se udělat s Hanzim rozhovor, abychom všichni věděli, proč to vzniklo a co všechno obnáší dát něco takovýho dohromady. Teď už dejme slovo autorovi zmiňovaného webu.

  • Čau Hanzi, není to tak dlouho, co se na Boardmag.cz objevila novinka o tvým projektu, webu se skate spoty v Praze. Z počátku to ale vypadalo, že si toho všimli, ale netušili, kdo je autor. Chtěl jsi zůstat v utajení, nebo jaký to má důvod?

Ahoj  Michale, vzniklo to tak, že jsem chtěl kouknout na nějaké video na Boardmagu a najednou tam na mě vyskočila stejná mapa jakou tvořím já, hned na první straně. První, co mě napadlo bylo, že to někdo obšlehnul a vydal to dříve než já, haha. Když jsem to rozklikl a přečetl si to, měl jsem velkou radost a cítil jsem se chvíli jako Zoro, když tam stálo ''neznámý autor".  Bylo fajn, že si to lidi našli nějak sami, sice dřív než jsem plánoval, ale dá se ta mapa klidně využívat i teď.

  • Jak vznikl nápad tuhle mapu vytvořit a proč ses do toho vlastně pustil?

Každý rok jezdím do Barcelony na skate dovču. Barcelona je na spoty jako Disneyland mezi kolotočema. Letos jsem tam byl 2x a když jsem hledal spoty na webu, manažer Paralyzeru, Kuba Dedek na mě vytasil brožurku se spotama, hrozně starou, ale zachovalou. Hned jsem si řekl, proč to sakra nikdo neudělal v Praze. Je tady stovky spotů, stejně jako v Barceloně, sice ten povrch kolikrát stojí za hovno, ale i tak. Já se do Prahy přistěhoval hlavně kvůli spotům a skateboardingu tady, tak jsem si řekl, že udělám takovou ''knihu'' taky. Nakonec je z toho momentálně web.

Jinak tenhle projekt jsem se rozhodl vytvořit, abych dostal lidi na street. Chci vidět víc streetových videí, editů, projektů. Chtěl bych, aby i zahraniční jezdci věděli, že v Praze je více spotů, než do teď viděli.

  • Co tě vedlo k tak dlouhému názvu webu? Neplánoval jsi nějakou zkratku?

Vždy, když jsem v zahraničí, hledám spoty na googlu. První slova, co tam píšeš, jsou např.  „Berlin, skate,  street spots“  a nejlépe i s mapou, takže map. Proto Prague skate street spots map, haha.  A zkratku? Hodně toho už existuje, nechám si klidně poradit. Já ten název hlavně ani moc neřešil, řekl jsem si, že jde o street skateboarding a ne o volební kampaň , haha!  Momentálně je zkratka P.S.S.S.M. hehehe!

  • Není úplně snadný získat tak obrovský množství fotek spotů, jako máš v mapě ty, jak jsi postupoval?

No, žiju tady jen tři roky, tak jsem jako první věc musel ty místa všechny najít, aniž bych věděl, že existujou. Naštěstí je tady dost lidí, co jezdí streety a nakonec, Praha není zas tak velká. Začal jsem mapou, tu jsem dělal po večerech po práci. Fotky dělám většinou v tom dnu volna, co v práci dostávám, nebo vstávám třeba o hodinu a půl dřív a než jdu do práce jedu fotit spoty. Nejsem magor ? Teď mi to kazí zima, nechci fotit spoty se sněhem, štěrkem a taky v tom zamračeném počasí. Nějak se ale musím hnout, tak mi kolikrát nic jiného nezbyde. Ono je vždy venku hezky, když jsem zrovna v práci, hehe.

  • Kolik času ti zabralo dostat web do podoby, jako ho můžeme vidět teď?

Začal jsem koncem října 2018 a neměl jsem jedinou fotku, jedinou zkušenost s tvorbou webu, moje angličtina je na draka. Ještě jsem ani nevěděl, jestli udělám web, knihu, mapu, leták, nebo co. Tak jsem začal chodit po spotech, sbírat fotky a u toho jsem si srovnal v hlavě co a jak.

  • Zaměřil ses na město, kde žiješ, Prahu. Dá se předpokládat, že ji budeš dál rozšiřovat o další spoty? Na webu jsem viděl, že lidi můžou i poslat fotky a lokaci.

Do mapy peru všechny spoty, ta je prioritou celého projektu. Na Instagram to dávám postupně, jednou ty spoty třeba dojdou. Zaměřil jsem se na Prahu, protože je to hlavní město a na skateboarding má nejlepší podmínky v ČR. Už když jsem byl malý, tak jsem vídal v Amerických videích Stalina a další spoty v Praze. Rozšířit bych tu mapu chtěl, o další města, ať už jsou odkudkoli, takže kdokoli bude chtít, může se připojit. Největší radost mi dělá právě to, že mi opravdu lidi posílají fotky a souřadnice spotů, které jsem třeba nikdy neviděl. Tak to vlastně nakonec bude skupinová tvorba se skate komunitou. 

  • Web a Instagram je v Angličtině, vybral jsi ANJ i kvůli možnosti, že by chtěli web využívat skaters z ciziny?

I když je moje angličtina fakt otřesná, chci, aby pražské spoty využívali i lidé z jiných zemí. Tak jako kdysi.  Naštěstí, když to boardmag sdílel, ozval se mi Záhul a ten mi pomohl dokonce i s angličtinou. Hodně mě těší, že tady máme lidi, kteří chtějí přidat ruku k dílu.

  • Žijeme v době aplikací, vidíš do budoucna možnost, že bychom tvou mapu mohli vidět i skrz aplikaci, která by měla nějaké funkce?

Je fakt, že tuhle mapu by lidi nejlépe využili na telefonu kdekoli ve městě. Náklady na takovou aplikaci mi jedna firma nacenila na nesmyslnou částku. Tak nakonec dělám i aplikaci sám. Baví mě se učit věci, kterým vůbec nerozumím. Tak ji zatím dělám, ale ještě teď není jisté, jestli bude mít smysl, vložit i tak dost peněz do appky pro tuhle sortu lidí. Stáhl by sis jí, kdyby tu taková aplikace byla?

Já jo! Pozn. redakce.

  • Koukal jsem, že máš na webu i záložku „news“. Můžeme se těšit např. na nějaký články, nebo je to jen okrajově?

News je jen takový archív, všeho, kde se pražské spoty objevily. Budou tam věci, které asi až v poslední řadě uvidíš na téhle stránce. Řekl jsem si, když už si někdo udělá tu práci s natočením street partu, tak to pomůžu rozšířit alespoň takhle.

  • Jaký jsou ohlasy a tvoje vize do budoucna?

Mám vize tak maximálně na tenhle rok, žiju hodně přítomností, jinak bych se asi zbláznil. Chci co nejvíc skejtovat, pokračovat ve svých projektech, dotočit konečně vlastní street part pro Picnic. Dal jsem výpověď v práci, tak si chci najít něco nového, něco méně časově náročného. Tenhle rok bude plný změn, tak jsem sám zvědavý, co všechno mě čeká.

  • Moc díky za rozhovor a ať se daří bro!

Já děkuju, drž se Michale!