ROZHOVOR: MATĚJ KNAPP / Archiv 2013

ROZHOVOR:  MATĚJ KNAPP / Archiv 2013

O skateboardingu, životě a plánech do budoucna (2013).

Už na začátku jsem na blogu psal, že budu čas od času dělat rozhovory. Chci dát prostor lidem, kteří za to podle mě stojí, nejsou tolik vidět, ale jezdí dobře, nebo například těm, kteří už známí byli a je potřeba si je trochu připomenout.

Jedním takovým mediálně "zapomenutým" talentem je Bohnický rodák, majitel obřího popu a skejtová legenda Matěj Knapp.

Skejtuje strašně dobře! Dřív ho každý znal, ale najednou zmizel a nikdo o něm nic moc nevěděl, já se ptám v tomhle rozhovoru, jak se vlastně má, co dělá a proč už není vidět.

1.) Čau Matěji, hodně lidí tě zná, ale pro ty, kteří nevědí nám na začátek řekni, kdo vlastně jsi, čím se živíš a co děláš mimo skateboarding?

Kdo jsem..to je otázka haha..to smrdí samochválou.

Živí mě výroba reklamních polepů a obecně práce se samolepícíma foliema. Mimo to samozřejmě zasahujem do klasický reklamky. Ale rozjetý jsou i jiný odvětví, jenom tomu všemu musím ještě dát formu. No a jelikož jsem OSVČ, tudíž dělám s různýma kamarádama např zahrady, auta a tak, prostě co přijde. Zaměstnání už nikdy víc haha. Mě se šéfovat moc nedá haha.

Mimo skejta jsem docela magor do aut, jenom jsem neměl barák a u něj prostor, kde dělat, takže tomu se teďka začnu věnovat. Rád spolupracuju s lidma mě blízkýma, pak jsou super dny, ať je to práce nebo jen bezvýznamný tvoření haha.


2.) Vrátil bych se do minulosti, kdy jsi jezdil za skejtovou firmu Represent, měl jsi to dost dobře rozjetý, hodně lidí tě mělo v podvědomí jako hodně produktivního ridera. Co se změnilo od té doby, co nemáš sponzora a proč jsi vůbec odešel?
No tak když to vezmu od začátku, tak jako malej jsem docela sportoval, ale nikdy ne jakoby závodně. Vždycky jsem chodil po škole na různý “kroužky“ a když ne tam tak si zakopat s kámošema. No když jsem začal v těch asi patnácti jezdit na skejtu, tak to prostě nahradilo uplně všechny ty kroužky a tak. Ze začátku jsem jezdil v podstatě vždycky, když to šlo. To byla ještě funkční “Ústavka“. V tý době, když si tam naběh, tak tam bylo vždycky pár kámošů, tak tam mě to skejtování fakt chytlo. Když byli letní sešn, tak tam bylo třeba dvacet lidí, mladý, starý. Na betonovým plácku cca basketbalový hřiště s asi tak 10 překážkama. To bylo hodně hustý. Všichni se znali, takže největší pohoda. No tim hlavně chci dojít k tomu, že mě nikdy neoslovovalo se skejtem zabejvat takzvaně profesionálně. Sponzora jsem potřeboval, protože jsem byl na škole v HK a prachy jsem fakt neměl. A tak nějak sem si to chtěl zkusit za něco jezdit. Je to dobrý, že tě to někam táhne a máš tak nějak výbávko, ale pak jsem zjistil, že to nechci. Že mě nebavěj závody obecně. Bylo to i tím, že sponzor to bral tak nějak sportovně. Tak pár let jezdim “jen tak“ a je to super. Hlavně mě to baví po těch letech, čím dál víc! Za takovou dobu už si musíš v hlavě srovnat, co chceš.

3.) Jak vidíš Českou skejtovou scénu teď, v roce 2013? Jakej je zásadní rozdíl proti minulosti?
Nevím, moc to nesleduju. Je to takovej stereotyp. Pro velkou část lidí, co se skejtem mají něco dočinění, je to hlavně zdroj financí, takže takovej směr to i má no. Já nejsem zas takovej pamětník, začal jsem v roce 99. Ale je fakt, že dřív byl víc respekt mezi skejtrama. Před pár lety mě to sralo, ale teď už je mi jedno. Závody byli taky dřív docela jiný tou atmosférou. Lidma, který na ně chodili, který na nich jezdili a tak. Pro mě je teď všechno, že já jezdim hehe!

4.) Rozhodně musím říct, že patříš mezi lidi, kteří mají velký POP, o tom se jaký jsi udělal největší ollie a co radíš mezi svoje nejlepší triky v životě?
Ani nevím jak velký, spíš sem ho nikdy neměl pořádně nadrcený, abych ho dával přes nějaký nesmysly. Ha nejlepší triky v životě..hmm, to je těžký..tak třeba noseslide nohell out ve tmě v mínus deseti. Nebo olíčko přes máminou Felicii, hehe.

5.) Jakej skejtr pro tebe byl vždycky vzorem – ať už ze zahraniční, nebo Český scény?
Třeba Peter Smolik, mimo jiné dělal ve době videa Shortys – "Fulfill the dream " na tu dobu hrozný věci. Tom Penny toho sem zastihl až když už moc nejezdil, ale ten mě baví hodně i tím, že to vnímám podobně, ten “způsob zpracování“  ježdění hehe. Určitě musím říct aspoň ještě Josh Kalis. ČR se mi rozebírat nechce, ty co mě bavěj, si nepamatuju a ty co mě bavili, už moc nejezděj.


6.) 3 nejoblíbenější triky?
Tak olíčko je vděčněj trik, dá se udělat tisícema způsobů a vždycky to můžeš odkopnout hajzlu hehe. Flip je jasnej, s tím jsme docela kamarádi. A asi frontkick, protože se dá dobře vytáhnout a je to pro mě těžký.

7.)  3 nejlepší místa na kterých jsi jezdil?
Na každým místě jsou spousta věcí. Záleží jak to pojmeš. Ale určitě Stalin je hodně zajímavý místo. Obecně mramor je super materiál. Na tom se vyblbneš vždycky.
 

8.)  3 nejlepší video party, co jsi kdy viděl?
Nejradši koukám na cca 97 videa, když to nebrali tak vážně. Zase nemám nic vyloženě oblíbenýho. Zvlášť v poslední době už některý lidi jezděj fakt brutál, takže v tom už se neorientuju.


9.) 3 věci, který máš nejradši a nemůžeš bez nich být?
Stručně. Přítulkyně, skejt, auta, fellaz z hoodu. 4 věci haha.


10.) 3 věci, který tě strašně serou, ale přesto je musíš dělat?
Jo tak tomu se už několik let věnuju, abych nemusel dělat, ty věci co mě nejvíc serou haha. Takže v současný chvíli mě nic, co musím dělat, tak strašně nesere. Jo ale nejvíc mě asi serou lidi, který pořád něco sere, nebo jsou s něčím pořád nespokojený. Život je ten největší dar a tyhle lidi si toho vůbec nevážej. 

 11.)  3 lidi se kterýma jezdíš nejraději?
Tak především s těma, co nejsou líný někam třeba dojet, nebo pro ně není moc zima, nebo něco podobnýho. Asi nijak vyloženě nemám oblíbence, se všema se rád projedu. Každej kdo má fantazii a chuť se bavit ježděním.
12.)  3 lidi se kterýma by sis chtěl někdy zajezdit?
Ani nevím, je pro mě důležitější, kdo to je jako člověk a to z videa nepoznáš.

13.) S Vaší partičkou z Bohnic jste se před pár lety vrhli na přestavbu skateparku na Proseku, koho to napadlo a jak dlouho to vůbec trvalo?
To byli spíš takový krátkodobý akce. Nejdřív se tam udělal bank, pak se zalil do betonu, pak nějaký grindovačky udělaný ze schodů u minirampy. Protože skatepark bez pořádný bedny na zemi je k hovnu. Je to areál sportovišť, takže skatepark tam všechny jenom sere, tudíž jsme museli i jeden bank (bývalý schody) dát zpátky haha. Jedna z posledních věcí byla, že se to natřelo do barvy. Dávám props všem, co se těch úprav účastnili!

14.) Všude po parku je nasprejovaný slovo „BROOTS“, co to vlastně znamená?

No tak to nějak tak 2006 jsme jeli na tour s Bohnickejma fellákama a říkal sem si, že by bylo dobrý udělat rovnou nějaký trika. Dlouho mě sralo oblečení, protože to co mě bavilo, tak nějak přestali vyrábět. Plus sem měl kreativní touhy. Tak sem si říkal, že to chce nějakou značku, pod kterou se může dělat spousty věcí, co se našeho skejtování týče a já se v tom rovnou realizuju. Je to Bohnice roots, jako “pocta“ Ústavce a i samotnýmu sídlišti Bohnice, kde jsme vyrůstali. Teďka tak nějak protože vyrábím reklamu z folií, tak dělám samolepky pro felláky a vytvářím různý dizajny na trika a mikiny. Na příští rok s tím mám plány, takže o tom asi ještě uslyšíte haha.

15.) Jaký máš plány do budoucna, co se skejtu i osobního života týče?
Co se skejtu týče, tak mám jedinej plán. Dát se fyzicky pořádně do kupy a hovadsky si zajezdit haha.

V ostatním jsem se rozhodl, že už je pravej čas se začít věnovat práci na 100%. Stěhuju se do baráku na kraj Prahy, tam se zavřu, abych se mohl soustředit a hlavně měl místo, kde můžu pracovat. V paneláku to je fakt shit jak prase. Samozřejmě pro mě práce neznamená nutně zisk, tudíž věškerá produkce. Držím se pravidla, že čím víc opravdu umíš, tím víc jsi člověkem. Celej život pomalu nabírá na obrátkách. Začíná se mi vracet, to že se snažím bejt realista, ale hlavně pozitivní. Lidi jsou hrozně nasraný ani o tom nevědí, tohle je hrozně sráží-demotivuje. 

16.) Závěrečný poděkování všem, komu chceš, je tvoje!
Díky všem! … Joooo debílku i tobě, co si zrovna říkáš, „Jasně, i mně?!“... JO i tobě!!! 
Spešl thanks jdou za mámou, byla na to sama a přesto mi dala jak volnost, tak byla i příkladem a vždycky ve mně věřila. Pak určitě za mojí spřízněnou duší Anče. A fellákama, kterejm za to stojím. ČestMír Vám všem. A nezapomeň život je jen jeden, tak to neproflákejte a neprofňukejte. Spešl FuckOff pro mojeho fotra, kterej přes svojí inteligenci nikdy nic nedokázal! A FuckOff velkej jak celá obloha pro Babylon system!!! Čím neschopnější jsi, tím víc peněz potřebuješ.

Publikováno: 7.10.2013