SUBARU BRZ na okreskách

SUBARU BRZ na okreskách

Už je to delší dobu, co jsem na Facebooku narazil na stránku Corners.cz. Zaujal mě jejich blog, kde píšou tipy na dobrý okresky, který člověk často hledá, ale ne vždycky úspěšně. Zároveň půjčují Subaru BRZ, jedno z nejzábavnějších řidičských aut, který si teď je možný pořídit pod milion korun.

Jde o zadokolku s dvoulitrovým čtyřválcem BOXER s nízkým těžištěm o výkonu 147kw a točivým momentem 205Nm. Jelikož jsem byl do teď zvyklý na pohon předních kol, který hodně odpustí a často je jeho chování předvídatelný, zatoužil jsem po změně. Se zadokolkou jsem se seznámil už u Corvette Z06, nové Z06 a SL55 AMG. To jsou ale auta, kde si stabilizaci člověk může vypnout, když už opravdu něco umí, BRZ je přece jen výkonově víc lidský, než výše zmiňovaná auta. Neodolal jsem, vyplnil jsem na www.corners.cz poptávku a druhej den jsem už BRZ měl před domem ready!

Jako naprostej zadokolkovej začátečník jsem se držel při zemi. Je vhodný mít zdravý sebevědomí a nepřeceňovat svoje schopnosti, protože pak to může dopadnout blbě a je to škoda.

Posez v je dost nízko, podobně, jak jsem zvyklej z BMW e36. Sedačky Vám podrží záda a nohy v zatáčkách naprosto perfektně. Zpracování interiéru působí kvalitním dojmem, což v minulosti nebylo u Japonských aut pravidlem. Volant je příjemný, kožený a pěkně padne do ruky. Přes tlačítka na volantu se můžete pohybovat v menu u budíků a např. zjistit teplotu oleje, vody a stav baterie.

Agresivně řezaný design celého BRZ už na první pohled napovídá, že jde o sporťák. Ostře vysekaný předek, zadní křídlo na kufru a dvě široké koncovky výfuku. Tohle všechno dohromady mě fakt dostalo, je to nádhera. Svoje jízdní přednosti BRZ využije hlavně na okreskách, kde Vám vykouzlí úsměv na tváři.

Bylo mokro, chvílemi i sníh a co Vám budu podívat, měl jsem z toho trochu respekt. Tohle auto je prostě postavený na ježdění bokem a pokaždé, když může, jde zadkem napřed. Naštěstí jsem byl dost rozumnej na to, abych si stabilizaci nechal zapnutou a v klidu se s BRZ seznámil a zjistil jak vlastně celý funguje (doporučuju).

Fungovalo, a to perfektně. Stabilizace samozřejmě není všemocná, ale když už člověk jde do smyku, včas zasáhne a nepustí Vás dál. Když se ale vypne, dokážete s ním dělat plnohodnotné, řízené drifty, které mají hodnotu. Tohle všechno jde díky dostatku výkonu a zadnímu pohonu dělat jen volantem a plynem. Ale opatrně, chce to mít opravdu prostor a moc si nemyslet "že už to umím". To bývá kámen úrazu. Mluvím pouze z vlastní zkušenosti, samozřejmě je na každém, jak se na to cítí.

Protože se bavíme o atmosférickém motoru o výkonu přes 200koní a krouťákem 205Nm, je potřeba počítat s tím, že pocitově to nebude na rozjezdech až taková střela, jako přeplňované benzíny. Nástup výkonu je lineární a motor se nejlíp cítí až nahoře, takže od nějakých 5.500 do 7.000 otáček. A to je na tom ta zábava, rád se točí a právě tohle mě na tom autu hrozně bavilo. Skvělej zvuk motoru, žádný umělý zvuky z repráků. Výfuk se neprojevuje nijak dramaticky, což mně osobně nevadí, když je hezky slyšet motor.

A co je na tom autě úplně nejlepší? Je to nový auto, ale je hrozně mechanicky nalazený a to je naprostá bomba. Řízení je tuhý, převodovka je přesná, sem tam se ozvou její mechanický zvuky, na brzdy musí člověk jít tvrdě, nejsou přeposilovaný. Podvozek je tvrdší, ale skvěle filtruje nerovnosti, ale zadek nikam neuskakuje.

Když jsem si Subaru BRZ sedl, první hodinu jsem si říkal, že to není nic moc....pak jsem se ale dostal za Prahu. Za jediný den jsem s ním ujel po středočeských silničkách přes 400km, totálně jí umazal a kdyby už nebyla tma, jezdil bych klidně dál. Je to naprosto skvěle řešený řidičský auto a jedno z nejzábavnějších, které jsem zatím řídil.

Kdo by toužil po zábavě za volantem jako já a chtěl si konkrétně tohle auto vyzkoušet, ať se mrkne na www.corners.cz

Foto: iPhone 7