ROZHOVOR: TOMÁŠ BARTÁK / Archiv 2014

ROZHOVOR: TOMÁŠ BARTÁK / Archiv 2014

Dalším, kdo svým skateboardingem přispěje do sekce DUDES je Tomáš Barták. Tenhle dvacetiletej kluk už je na scéně docela dlouho, pamatuju ho ještě jako fakt mrňavýho špunta. Za ty roky se šíleně vyjezdil a podle mýho názoru patří k nejvíc technicky nadaným skejtrům u nás. Je dost skrytej, ale když s nim jezdíš, víš o čem mluvim. No a aby jste věděli o čem mluvim, jsou tu fotky, který Vám částečně ukážou Tomášovo ježdění.

Čau Tome, myslím, že není moc potřeba tě představovat. Zeptám se rovnou, jak se fotilo na Storyoftheshot, kterej spot tě bavil nejvíc?

Čau Míšo, na Storyofshot se mi fotilo nejlíp, protože jsem si určil vlastní spoty. Nejvíc mě bavil crooked na Bulovce, protože je to místo na kterym jsem si myslel, že bych nikdy nešel skejtovat. Byl tam klid a celkově to byl nejlepší den, protože jsme se všichni sešli a byl to hec. Ten den vznikly 4 fotky.

Crooked grind na Bulovce

Ollie přes kužel, který jsem fotil až ze schodů nemocnice

Jak jsem psal už v úvodu, jsi dost technickej rider, ale umíš v podstatě všechno, co jezdíš nejraději?

Nejraději jezdím street, schody, zídky a na zemi, prostě street, tak jsem se učil skejtovat.

Switch ollie ze streetový skočky přes kužel

Proč už nejsi tolik mediálně vidět, jako dřív, když jezdíš tak dobře?

Já se zásadně někam necpu,ani nevím, jestli na to mám,abych za něco jezdil. Jezdím,protože mě to baví a zásadně skejtuju s dobrýma kamarádama, to je to hlavní.

Fakie bs susky výtrh

Hned po fakie susky grindu na nás začala nepopsatelným způsobem ječet nervní ženská, takže jsme museli jít pryč. No co, prej soukromej pozemek - na ulici....?

360 flip na konci podpochodu u Palmovky

Chtěl bys zase začít jezdit za nějakou značku, jako jsi jezdil dřív, tuším za X-SKATES?

Samozřejmě, že bych chtěl. Pořád to cejtim, skateboarding mě baví a do teď jsem na sponzoring kašlal, nedělám to proto. Mohl bych třeba natočit videa, ale když už točíme, tak něco jen pro zábavu a hlavně moc není s kým točit. Je mi i blbý se někoho ptát, protože vím, kolik s tím je práce.

Nosebonk ve Vysočanech

Dost často se na skejtu vztekáš, řveš a nadáváš, což je pro tebe specifický, kdy je ten zlomovej okamžik, kdy musíš už řvát? Co tě nasere nejvíc?

Celý je to o tom, jakej máš den. Když mám špatnej den, tak se to se mnou táhne i na skejtu. Prostě jsem nervák. Řvu, abych ten vztek ze sebe dostal, takhle to proste dělám už od začátku, ale už ne tolik, jako dřív.

Ukázková vztekačka na spotě

Fakie bs tail slide na trafice

Hodně spolu fotíme smoke portréty, viz. fotky s jointem. Někdo ti říká i T-BRK, hulíš hodně, pomáhá ti to třeba se líp soustředit na ježdění?

Myslím si, že nehulim hodně. Hulim, protože mě to baví s dává mi to určitou energii a směr. Každej v tom vidí něco jinýho, a já tohle. Je jasný, že vždycky když se nahulíš nemusí bejt dobře. Pak si druhej den říkáš, kurva co to bylo za den. Není to ale pořád chlast a nic moc ti to nezničí. Dodává mi to motivaci jít jezdit a pomáhá mi to. K tý přezdívce...T-BRK je složený moje jméno a příjemní, myslím že to vymyslel Tomáš Frkal (T-Frk ), jenže tady se to prostě nabízí samo ke slovu brko a shodou okolností hulim, no.

Tenhle spot stál Tomáše hodně nervů. Bylo tam hrozně lidí a rozjíždět se musel ze vchodu do obchoďáku.,

Točíš s Davidem Chvátalem do Black Rabbitu 4, budou tam nějaký velký banginy? Budeš tam mít profil?

Točíme, snažím se do toho dávat pořád co nejvíc. Triky bych nechal spíš jako překvapení. Profil tam mít určitě nebudu, ale jestě chci udělat nějaký banginy, aby to stálo za to.

Crooked grind na krátkým, ale vysokým railíčku

Kdo je podle tebe aktuálně v ČR nejlepší a nejproduktivnější rider, kterej si zaslouží pozornost?

Honza Malý, jednoznačně. Ne, protože ho znám, ale proto jak skejtuje! Ten si zaslouží víc pozornosti, než spoustu jinejch lidí. Měl by mít všechny sponzory, který by si řekl. Je to podle mě největší talent a vrah a o nikom jiným se nebudem bavit. Ostatní mají pozornosti kolik potřebujou. Je to prostě magor, minule udělá switch kick ze schodů a ani ho nedělá na zemi. Ja ho umím na zemi třeba líp, ale stejně to neudělám. Triky dělá neskutečný. Všechno je od něj prostě dobrý.

Switch heel flip ve Vysočanech

Jaká je podle tebe česká scéna teď oproti tomu, kdy si začínal jezdit?

Já to vidím tak, že před 8 lety bylo každej víkend třeba 5 závodů, takže ses mohl líp zviditelnit. Tim pádem tě lidi v jiných městech znali, nebo o tobě alespoň měli povědomí. Scéna bude vždycky stejná, protože vždycky někdo jezdí, jen se mění lidi. Mě to ani tak nezajímá, žiju si prostě svůj život skateboardingu a to i bez českých debilních medií, bez kterých jsem se obešel.

Fakie ollie do bangu. Tenhle spot se nezdá, ale je fakt težkej, bang je dost naklopenej a ještě na fakie je to celkem hustý. Tomáš tam udělal i fakie flip, ale fakie ollie je víc fotogenický.

Kam bys to chtěl ve skateboardingu dotáhnout? Máš nějakej cíl, kterej je jasnej a danej?

Bohužel jasnej cíl nemám, protože nikdy nemůžeš vědet, co se stane. Třeba teď mám naražený zápěstí, ale kdyby bylo zlomený, tak bych třeba rok nejezdil..samozřejmě bych to chtěl dotáhnout do světa. To ale prostě musíš bejt osobnost, třeba jako Marek Zápražný. Je sen jezdit s nejlepšíma, můžu bejt třeba za kreténa, že si to myslím ale co, to je jedno.

Napsal dne 9.6. 2014 Michal Jirák